Wiosenny zawrót głowy z BIVITĄ!

Kiełki znane były już w starożytnych Chinach. Stosowano je nie tylko jako pokarm, ale również jako lek. Swoją popularność na Zachodzie zdobyły stosunkowo niedawno… największym uznaniem oczywiście cieszą się wśród wegetarian.


Są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych … obfitują w wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3, oraz błonnik. Są niskokaloryczne dlatego też bardzo często są zalecane przy stosowaniu różnych diet. Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom nowotworowych. Kiełki najczęściej spożywa się na surowo (mają wyrazisty, świeży smak ). Wykorzystuję się je najczęściej do przyrządzenia kanapek, past, surówek i sałatek.

Najpopularniejsze z nich to:

  • rzodkiewka – mają ostry, pieprzowy smak. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi i sosami domowymi. Są źródłem witamin A, B, C, E, oaz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu i cynku. Poprawiają trawienie i apetyt … dodatkowo oczyszczają drogi oddechowe i stan paznokci, skóry i włosów
  • słonecznik – mają lekko, orzechowy smak. Doskonale nadają się do sałatek i kanapek. Są źródłem witamin A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, siarki i kobaltu. Dostarczają również organizmowi witaminy D. Zaleca się ich stosowanie jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.
  • lucerna – mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również w chińskich potrawach z woka. Są źródłem witamin A, B, C, D, oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, siarki i selenu. Ich spożywanie pomaga zwalczać symptomy menopauzy … dodatkowo zawierają lecytynę.
  • brokuł – są pikantne w smaku, doskonale nadaję się do kanapek i sałatek. Są źródłem witamin A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i potasu. Zapobiegają powstawaniu komórek rakowych.
  • burak – kiełki są w ostre smaki. Nadają się do sałatek i mogą służyć jako dekoracja do kanapek i grzanek. Są źródłem Witami A, B, C oraz wapnia, magnezu, potasu, manganu, kobaltu i cezu. Zaleca się ich stosowanie przy wzmacnianiu odporności.
  • soja – są delikatne i chrupiące w smaku. Idealnie nadają się do potraw z woka i patelni. Są źródłem witam A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.
  • rzeżucha – mają ostry, wyrazisty smak, Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, w twarożku lub do pomidorów. Idealnie nadają się do potraw jajecznych i mięsnych. Są źródłem witam A, B, C,K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu , oraz łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie oraz wzmacniają skórę i paznokcie.
  • soczewica – są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo jak i na ciepło. Są źródłem witamin A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, boru, miedzi, siarki i sodu. Są lekkostrawne.

Uprawa kiełków jest niezwykle łatwa a sama hodowla czysta (no chyba że wybierzemy sposób hodowli w ziemi ). Inne sposoby to : w słoiku, na gazie oraz w pojemniku zwanym kiełkownicą. Słoik jest owszem tani ale trzeba uważać żeby nasiona nie spleśniały i miały dopływ powietrza, na gazie najlepiej hoduję się drobne nasiona (rzeżuch, lucerna i brokuł) Najmniej kłopotliwym i czystym sposobem jest uprawa w kiełkownicy.

Nasza BIVITA jest przystosowana do uprawy każdego rodzaju kiełków, szklany pojemnik jest optymalnie wysoki i poręczny. Wsypujemy ziarenka do pojemnika i zalewamy wodą zamykamy pojemnik wieczkiem z sitkiem i pozostawiamy na ok. 6-8 godzin (w zależności od rodzajów nasionek ).

Po upływie tego czasu wylewamy wodę przez sitko i odstawiamy na podstawkę, która jest dołączona do kompletu. Czynność płukania (bez konieczności czekania 6-8 godzin) powtarzamy trzy krotnie w ciągu dnia. Pierwsze efekty widoczne są już po 24godzinach.

Przez ok. 6-7 dni możemy obserwować jak pięknie rosną, świeże, pachnące kiełki:

Bivita - dzień 0

Bivita - dzień 1

Bivita - dzień 3

Bivita - dzień 5

Bivita - dzień 7

ZACZYNAMY 1 DZIEŃ 3 DZIEŃ 5 DZIEŃ 7 DZIEŃ

BIVITA przystosowana jest do mycia w zmywarce i posiada 5 letnią gwarancję. Nie pozostaję nam nic innego, jak życzyć owocnych zbiorów i życzyć

SMACZNEGO!

Related products

Comments (1)

    • Jola
    • 2021-01-21 11:54:42
    Kupiłam Bivitę ok pół roku temu i jestem mega zadowolona.

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania

Polityka Cookies

Korzystając z serwisu akceptujesz politykę prywatności i cookie